Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο Ότο Ρεχάγκελ αποχαιρετά την Ελλάδα

Ο Ότο Ρεχάγκελ αποχαιρετά την Ελλάδα
Μετά από εννέα χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος, ο Ότο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε σήμερα στους διεθνείς ότι αποχωρεί από τον πάγκο της γαλανόλευκης κλείνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον επιτυχημένα κεφάλαια στην σιτορία τς Εθνικής ομάδας.Ο «Ρεχακλής» ανακοίνωσε σήμερα στους παίκτες ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα. Όπως ήταν φυσικό, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο ανάμεσα στους παίκτες. Ο Γιώργος Kαραγκούνης, ως αρχηγός, πήρε το λόγο και εκπροσωπόντας όλους τους διεθνείς παίκτες (νυν και τέως) θέλησε να ευχαριστήσει τον Γερμανό τεχνικό για το πέραν αμφισβήτησης τεράστιο έργο που επετέλεσε σε αυτά τα εννέα χρόνια, με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του Euro 2004.

Ένα υπέροχο ταξίδι

Ήταν καλοκαίρι του 2001 όταν ο -τότε- πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, κάνει την έκπληξη και φέρνει στον πάγκο της Εθνικής τον Ότο Ρεχάγκελ, έναν από τους πλέον επιτυχημένους Γερμανούς προπονητές, ο οποίος είχε να επιδείξει στο βιογραφικό του -μεταξύ άλλων την κατάκτηση ενός κυπέλλου Κυπελλούχων και 3 πρωταθλημάτων Γερμανίας αλλά και τη συνεργασία με συλλόγους-μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Βέρντερ Βρέμη

Το ντεμπούτο του Γερμανού τεχνικού στον πάγκο της Εθνικής ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικό. Η ήττα με 5-1 από τη Φινλανδία έδωσε αφορμή για τις πρώτες γκρίνιες προτού καν καλά-καλά ο προπονητής γνωρίσει την ομάδα. Ο «Χερ Ότο» είχε τότε κάνει λόγο για αδιαφορία ορισμένων παικτών και την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας στην Εθνική, κάτι που -όπως φάνηκε στην πορεία- πέτυχε απόλυτα μετατρέποντας την Εθνική ομάδα σε οικογένεια.

Με μεθοδικότητα, ο Γερμανός τεχνικός κατάφερε να μετατρέψει την Εθνική Ελλάδος σε υπολογίσιμη δύναμη, μας έκανε αναγνωρίσιμους ανά τον κόσμο και χάρισε στους Έλληνες μοναδικές επιτυχίες πέραν από κάθε λογική. Πήρε την Εθνική από 67η στην κατάταξη της ΦΙΦΑ και την παραδίδει 13η, μπροστά από παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχοντας σκαρφαλώσει κατά καιρούς και μέχρι τη 10η θέση.



Οι Έλληνες με τον Ότο στο πάγκο της Εθνικής έμαθαν και πάλι να πιστεύουν στις δυνάμεις τους και να στοχεύουν το ακατόρθωτο. Η Εθνική όχι μόνο κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της σε 2 συνεχόμενα Euro και σε τελική φάση Μουντιάλ αλλά επιπλέον αν πετύχει για πρώτη φορά στην ίστορία της νίκη στους συγκεκριμένους θεσμούς. Αποκορύφωμα, φυσικά, όλων των επιτευγμάτων της Εθνικής του Ότο ήταν η κατάκτηση του Euro 2004, σε μια διοργάνωση που η Ελλάδα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ και έκανε τον κόσμο να μιλάει για το «ελληνικό θαύμα».

Ο Ρεχάγκελ αγαπήθηκε πολύ από όλους τους Έλληνες, γεγονός που όδήγησε στην ανακύρηξη του ως «Έλληνας της χρονιάς» το 2004, η πρώτη φορά που ξένος λαμβάνει τον τιμητικό αυτό τίτλο.

Ο Γερμανός τεχνικός αποχωρεί από τον πάγκο της Εθνικής μετά από 106 αγώνες, στους οποίες πέτυχε 53 νίκες, 23 ισοπαλίες και 30 ήττες. Δηλαδή κέρδισε ακριβώς τους μισούς από τους αγώνες... Είναι ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στο πάγκο της «γαλανόλευκης» και, μετά βεβαιότητας, ο πλέον πετυχημένος.

«Περισσότερες οι χαρές από τις λύπες»

Ο Γιάννης Τοπαλίδης, στενός συνεργάτης του Ρεχάγκελ αυτά τα 9 χρόνια, έκανε ένα σύντομο απολογισμό ανακοινώντας και τη δική του αποχώρηση από την Εθνική: «Οι χαρές ήταν περισσότερες από τις λύπες. Πήραμε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήρθαμε στο Μουντιάλ. Η μεγαλύτερη πίκρα μου ήταν η απουσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2008».

Ο Φάνης Γκέκας, δε, εξαίροντας το έργο του Γερμανού τεχνικού δήλωσε πως «ήμαστε ανύπαρκτοι πριν από τον Ρεχάγκελ».

Ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει λοιπόν για την Εθνική. Ας ελπίζουμε ότθι οι βάσεις που αφήνει ο 71χρονος τεχνικός είναι αρκετά γερές για να επιβιώσει το οικοδόμημα της Εθνικής και χωρίς αυτόν.

Εμείς το μόνο που θα θέλαμε να του πούμε είναι «Danke Her Otto».
[πηγη]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου