Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ


Η επόμενη μέρα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, θα έχει τη σφραγίδα του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος προπονητής, θα είναι ο διάδοχος του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο και το μόνο που απομένει, είναι η τυπική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η οποία αναμένεται να δοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Φερνάντο Σάντος μάλιστα θα πιάσει άμεσα δουλειά, καθώς το Σεπτέμβρη, αρχίζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ενόψει των προκριματικών του επόμενου Euro. Οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΠΟ στη λύση αυτή, είναι πολλοί:

* Προσωπική εκτίμηση. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος έχει παρακολουθήσει το έργο του Πορτογάλου στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον εκτιμά πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τον Τάκη Φύσσα, ενώ θετική γνώμη για τη δουλειά του έχουν και όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

* Γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Έχει προσωπική άποψη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, ενώ με αρκετούς έχει ήδη δουλέψει στο παρελθόν, καθώς έχει θητεύσει σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Επιπλέον, γνωρίζει και την ελληνική νοοτροπία. Τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστεί κάποιες καταστάσεις και τις ιδιαιτερότητες που έχει το οικοδόμημα, το οποίο ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

* Το αγωνιστικό στυλ. Ο τρόπος παιχνιδιού που προτιμά, δεν διαφέρει πολύ από του Ρεχάγκελ. Αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς η εθνική ομάδα δεν έχει περιθώρια για πειραματισμούς, όταν σε περίπου δύο μήνες έχει πολύ σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις.

* Φιλοδοξίες και κίνητρο. Στα 55 του χρόνια έχει δουλέψει μόνο σε συλλόγους. Άρα, η εθνική ομάδα σε ένα τέτοιο επίπεδο, θα του δώσει επιπλέον κίνητρο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στις πρώτες συζητήσεις, ζήτησε να έχει την επίβλεψη και των μικρότερων εθνικών ομάδων, κάτι που δεν ίσχυε με τον Ρεχάγκελ η εμμονή του οποίου να μένει μόνιμα στη Γερμανία και να περνά λίγο καιρό στην Ελλάδα, είχε ενοχλήσει.

* Το οικονομικό. Όταν οι συνολική αμοιβή του Ρεχάγκελ ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ, αυτή του Πορτογάλου θα είναι αρκετά μικρότερη. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, παίζει και αυτό το ρόλο του και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι με τον Σάντος, η ομοσπονδία πετυχαίνει το βέλτιστο κέρδος σε σχέση ποιότητας-τιμής.

Ο Ρεχάγκελ

Οι ώρες μετά τον αγώνα με την Αργεντινή, ήταν δύσκολες για τον Ότο Ρεχάγκελ. Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο Γερμανός να έβλεπε ότι το τέλος πλησιάζει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήθελε να συνεχίσει τον πάγκο. Το αντίθετο μάλιστα.

Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση, ότι μετά από εννέα χρόνια συνεχούς ανόδου και μεγάλων επιτυχιών, έφθασε η ώρα για αλλαγή σελίδας στην εθνική ομάδα. Για την ιστορία, αν πάρουμε την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που συνδιοργανώνουν Ουκρανία και Πολωνία, το καλοκαίρι του 2012, ο πρώην πλέον ομοσπονδιακός προπονητής, θα είναι πλέον 75 ετών.

Το πρωί της επόμενης μέρας (την Τετάρτη), ο Ρεχάγκελ με τον Γιάννη Τοπαλίδη βγήκαν ένα μικρό περίπατο γύρω από το ξενοδοχείο στο Ντέρμπαν και στη συνέχεια έκατσαν μαζί σε ένα από τα τραπέζια της καφετέριας του «Μπέβερλι Χιλς». Για αρκετή ώρα, ο Ρεχάγκελ μιλούσε με ένταση στο κινητό του τηλέφωνο και έκανε νευρικές κινήσεις με τα χέρια, δείγμα του ότι υπήρχε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Το τέλος είχε ήδη φθάσει. Λίγο πριν από την αναχώρηση του πούλμαν για το αεροδρόμιο, ανακοίνωσε στους παίκτες ότι θα παραμείνει στη Νότια Αφρική και δεν θα γυρίσει μαζί τους πίσω. «Ευχαριστώ πολύ» είπε στα ελληνικά, ανεβαίνοντας τα πρώτα σκαλιά του λεωφορείου. Κάπως έτσι, γράφτηκε ο επίλογος...

πηγή www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου