Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αεροπορική τραγωδία στο Πακιστάν με 152 νεκρούς

Αεροπορική τραγωδία στο Πακιστάν με 152 νεκρούς

Αεροπορική τραγωδία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

Αεροσκάφος τύπου Airbus A-321 της ιδιωτικής τοπικής εταιρείας Airblue με 152 επιβαίνοντες συνετρίβη πιθανότατα λόγω κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή Margalla Hills βόρεια της πακιστανικής πρωτεύουσας.Οι τοπικές Αρχές είπαν πως στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση 202 από το Καράτσι προς το Ισλαμαμπάντ, επέβαιναν 146 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, ενώ σύμφωνα με το CNN είχε ξεκινήσει αρχικά από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Πακιστάν, κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε, καθώς -όπως είπε- ανασύρθηκαν τα πτώματα όλων όσων βρίσονταν στο μοιραίο αεροσκάφος της Αirblue. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το ένα από τα δύο «μαύρα» κουτιά του αεροσκάφους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος συνετρίβη νωρίς το πρωί σε μια εξαιρετικά δύσβατη ορεινή περιοχή, όπου η πρόσβαση των διασωστών ήταν πολύ δύσκολη.Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus παραδόθηκε το 2000, ενώ ο μέσος όρος ζωής τέτοιου τύπου αεροσκαφών είναι 30 με 40 χρόνια. Είχε καταγράψει συνολικά 34.000 ώρες πτήσης και 13.500 πτήσεις.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσε η πακιστανική τηλεόραση από την ευρύτερη περιοχή της συντριβής δείχνουν ότι στο σημείο επικρατούσε πυκνή ομίχλη και εικάζεται ότι αυτό σε συνδυασμό με τη δυνατή βροχόπτωση ήταν τα βασικά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

Ελικόπτερο προσπαθεί να προσεγγίσει στο σημείο της συντριβής
Ελικόπτερο προσπαθεί να προσεγγίσει στο σημείο της συντριβής

«Υπάρχει καπνός παντού, και δεν είμαστε σε θέση ακόμη να φτάσουμε εκεί. Η περιοχή περιβάλλεται από λόφους και δεν υπάρχει οδική πρόσβαση» ανέφεραν οι διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο της συντριβής.

«Έβρεχε. Από το παράθυρο του γραφείου μου είδα το αεροσκάφος να πετάει πολύ χαμηλά», δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Εκπρόσωπος της κρατικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Πακιστάν, δήλωσε ότι η εταιρεία Airblue είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και διέψευσε τις πληροφορίες του CNN ότι το αεροσκάφος προερχόταν από την Τουρκία.


To δρομολόγιο της πτήσης, από το Καράτσι για το Ισλαμαμπάντ

Η συγκεκριμένη εταιρεία εκτελεί συνήθως εσωτερικές πτήσεις, αλλά έχει στο πρόγραμμά της και διεθνή δρομολόγια, κυρίως από και προς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, αλλά και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία.

Όταν εκτελεί πτήση από τη Μ. Βρετανία συνήθως κάνει στάση ανεφοδιασμού στην Τουρκία.

Ο επιβάτης που έχασε την πτήση!

Τύχη βουνό είχε ένας Πακιστανός επιχειρηματίας, ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, η αεροπορική εταιρεία τον κάλεσε στο τηλέφωνο λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα, στην προσπάθειά της να εντοπίσει συγγενείς του για να τους ρωτήσει αν γνώριζαν αν ο ίδιος είχε επιβιβαστεί τελικά στο αεροσκάφος. Γιατί, ενώ δεν επιβιβάστηκε, δεν είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι ακυρώνει το εισιτήριό του, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση και αρχικά να θεωρείται ότι βρισκόταν στην πτήση.

Όταν κατάλαβε το πόσο τυχερός στάθηκε, είπε ότι σκέφτηκε αμέσως τα παιδιά του και δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα άλλο.

Δείτε φωτογραφίες από τη συντριβή του αεροσκάφους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου