Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να γίνεις μητέρα

Ο κατάλογος «Save the children – mothers’ Index» για το 2010 περιλαμβάνει στατιστικά δεδομένα και συγκρίσεις σχετικά με την υγεία των γυναικών που γεννούν και των παιδιών τους σε 160 χώρες. Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και οικονομικής ευημερίας των μαμάδων και των παιδιών τους.

Σύμφωνα με την κατάταξη αυτή, η χειρότερη χώρα για να φέρει μια γυναίκα στον κόσμο ένα παιδί είναι το Αφγανιστάν, όπου σε λιγότερο από 15% των τοκετών παρίσταται γιατρός ή μαία, και μία στις οκτώ γυναίκες πεθαίνει στην εγκυμοσύνη ή από.. προβλήματα του τοκετού.

Από την άλλη μεριά, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται όλες στο top 10, αφού εξασφαλίζουν καλύτερη επιβίωση για τα βρέφη αλλά και περισσότερες παροχές για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Σκανδιναβία, τα ποσοστά καισαρικής τομής είναι της τάξεως του 12-14%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας)!

Είναι ενδιαφέρον ότι οι στατιστικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατατάσσουν στην 28η θέση! Μια Αμερικανίδα εγκυμονούσα έχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει τη ζωή της από επιπλοκές της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι 10 ασφαλέστερες χώρες:
1. Νορβηγία
2. Αυστραλία
3. Ισλανδία
4. Σουηδία
5. Δανία
6. Νέα Ζηλανδία
7. Φιλανδία
8. Ολλανδία
9. Βέλγιο
10. Γερμανία


Οι 10 λιγότερο ασφαλείς χώρες (η τελευταία είναι η χειρότερη):
1. Γουινέα Ισημερινού
2. Ερέτρεια
3. Σουδάν
4. Μάλι
5. Δημοκρατία του Κονγκό
6. Υεμένη
7. Γουινέα – Μπισάου
8. Τσαντ
9. Νιγηρία
10. Αφγανιστάν


Η Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις προηγμένες χώρες σε θέματα μητρότητας και παιδιού, βρίσκεται φέτος στην 24η θέση!
Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA-Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
trelokouneli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου