Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα "έφυγε" η εθνική σταρ


Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα "έφυγε" η εθνική σταρ

Ήταν 23 Ιουλίου 1996 όταν η Αλίκη των Ελλήνων άφησε την τελευταία της πνοή στο ιδιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν και έκανε την Ελλάδα σύσσωμη να χύσει δάκρυα πικρά για την Αλίκη της που έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, οι γιατροί που παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας της -βουρκωμένοι και οι ίδιοι- ανακοίνωναν δημοσίως το «αντίο» της μεγάλης σταρ, στα 62 της χρόνια, που αγαπήθηκε όσο καμιά άλλη Ελληνίδα στης σύγχρονης εποχής, και βύθιζαν στο πένθος έναν ολόκληρο λαό που μεγάλωσε, αγάπησε και αποθέωσε το αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι γιατροί στάθηκαν τότε στη μαχητικότητα και στο θάρρος της Αλίκης. Αυτά όμως ήταν ήδη γνωστά για την Αλίκη όλων των Ελλήνων, μία από τις λίγες γυναίκες που αυτός ο λαός αισθάνθηκε τόσο κοντά του, ώστε να την αποκαλεί μονίμως με το μικρό της όνομα όπως θα έκανε κάποιος σε ένα μέλος της οικογένειας του. Ακόμη και η ίδια όταν γνώριζε ότι δεν υπάρχει γυρισμός για την επιβαρυμένη υγεία της, με θάρρος έλεγε να περιμένουν οι θαυμαστές της για να ανταμωθούν επί σκηνής και πάλι.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1933 στην Αθήνα και φοίτησε στο Εθνικό Θέατρο.Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1953 στην ταινία «Το ποντικάκι», ενώ την ίδια χρονιά έκανε και το ντεμπούτο της στο σανίδι στην παράσταση «»Κατά φαντασίαν ασθενής» του Εθνικού Θεάτρου.

Η Αλίκη πρωταγωνίστησε σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα που την καθιέρωσαν σαν την αγαπημένη όλων των Ελλήνων. Στα περισσότερα συμπρωταγωνίστησε με τον επί δεκαετίας σύζυγό της (και alter ego της την εποχή εκείνη), Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1965.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την ομορφιά, το ταλέντο και τη σπιρτάδα της άφησε πολιτισμική παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξίας στις νεότερες γενιές και υπήρξε εκ των βασικών πρωταγωνιστών της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου