Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

To αλκοόλ κάνει καλό στα αρθριτικά

Τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, σε σχέση με όσους πίνουν τουλάχιστον δέκα φορές το μήνα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με το BBC, η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της ίδιας της πάθησης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, υπό τον ...
καθηγητή ρευματολογίας, Τζέρι Γουίλσον και το ρευματολόγο, Τζέιμς Μάξγουελ, συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και συμπέραναν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μικρότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου.

Προειδοποίησαν ωστόσο, ότι αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει πως είναι καλό κάποιος να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει άλλους κινδύνους.

Η ανάλυση με ακτίνες Χ έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, είχαν μικρότερη ζημιά στις αρθρώσεις, ενώ ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια του αλκοόλ δεν περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα, αλλά αφορά την ίδια την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στα αρθριτικά, εκτιμούν ωστόσο, ότι ίσως καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και κατ' επέκταση επηρεάζει την εκδήλωση της πάθησης.

Η αντι-φλεγμονώδης και αναλγητική επίπτωση του αλκοόλ φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο τόσο στα συμπτώματα όσο και σε καθαυτό το υπόβαθρο της πάθησης, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει πάντως να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους και να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ επιδρά θετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τη στιγμή που αυτή έχει εμφανιστεί.

Σημειώνεται πάντως, πως μελέτες είχαν δείξει και στο παρελθόν ότι το αλκοόλ, σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Rheumatology" (Ρευματολογία).
cosmO.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου