Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Ιαπωνία: Σχέδιο δισεκατομμυρίων για την τόνωση της οικονομίας


Μία νέα σειρά μέτρων ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 920 δισεκατομμύρια γεν (8,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Ετοιμάσαμε ένα βασικό σχέδιο που αφορά στην απασχόληση, τις επενδύσεις, την παιδεία, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί αύξηση της δραστηριότητας» διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν.

Πιεζόμενος από τους επιχειρηματικούς κύκλους και ανήσυχος για την πορεία των αγορών, ο Καν υποσχέθηκε να προβεί σε νέες ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το υπουργικό συμβούλιο στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Αν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση θα προσφύγει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό» διευκρίνισε ο Καν.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή επιβράδυνση της ανάκαμψης, η οποία άρχισε στα μέσα του 2009, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διεθνή συγκυρία. Επίσης, η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, πλήττεται από την αύξηση της τιμής του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ, η οποία εξασθενεί τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στη διεθνή σκηνή, καθιστά εύθραυστο τον ιαπωνικό βιομηχανικό ιστό και απειλεί την αγορά εργασίας.

Η άνοδος του γεν έχει, επίσης, ως συνέπεια τη μείωση των τιμών των εισαγομένων τροφίμων, πράγμα που ενισχύει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, το οποίο αποτελεί σημαντική οικονομική τροχοπέδη.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου