Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το κρέας σκοτώνει την καρδιά..


Αλλάξτε τη διατροφή σας για να αποφύγετε καρδιακές παθήσεις. Αντί για μπριζόλα, φάτε ψάρι ή κοτόπουλο και η καρδιά σας θα σας… ευχαριστήσει. Αυτές είναι οι συμβουλές ερευνητών του Χάρβαρντ, που παρακολούθησαν και μελέτησαν τη διατροφή 84.000 νοσηλευτριών επί 26 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που κατανάλωναν
περισσότερο κρέας, συνήθως κόκκινο (νωπό ή επεξεργασμένο και αλλαντικά), παρουσίασαν ...υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας.. νόσου.

Ειδικότερα, εκείνες που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα (μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μπέργκερ 90 γραμμαρίων), εμφάνισαν κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 30% υψηλότερο από εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από τη μισή ποσότητα.

Μία από τις υποθέσεις των ερευνητών για τη σύνδεση κυρίως του κόκκινου κρέατος με τη στεφανιαία νόσο είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο «αίμης», η οποία σε άλλες μελέτες συνδυάστηκε με κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μπορεί όμως να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το υψηλό ποσό του νατρίου που βρέθηκαν σε επεξεργασμένα κρέατα ή η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης που βρίσκονται σε ορισμένα είδη κόκκινου κρέατος.

Οι γιατροί μελετώντας όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα συνέστησαν αντί της λήψης των πρωτεϊνών από μία μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως, τη λήψη τους από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (6-7 καρύδια ή 20-25 αμύγδαλα). Ετσι, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά 30%, ενώ η μείωση είναι 24% όταν η αντικατάσταση γίνεται με μία μερίδα ψάρι, 19% με μία μερίδα άπαχο κρέας πουλερικών και 13% με μία μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι σπουδαίο ρόλο στην αποφυγή των καρδιοπαθειών παίζει και η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών, οσπρίων και φρούτων, ενώ όταν η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με γυμναστική ή καθημερινό βάδισμα για μισή ώρα, τότε ο κίνδυνος απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.
[πηγη]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου