Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι μισοί κρατούμενοι στη Ρωσία είναι άρρωστοι

Οι μισοί κρατούμενοι στη Ρωσία είναι άρρωστοι

Περίπου οι μισοί κρατούμενοι των ρωσικών φυλακών είναι άρρωστοι, με πολλούς από αυτούς να είναι μολυσμένοι με τον ιό του AIDS ή να πάσχουν από φυματίωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας

Από τους 846.000 κρατούμενους η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άντρες, οι μισοί είναι άρρωστοι. Από αυτούς, οι 55.000 έχουν μολυνθεί με HIV, γεγονός που αντανακλά τις διαστάσεις της ασθένειας στη χώρα, για τις οποίες ευθύνονται οι χρήστες ηρωίνης που προμηθεύονται το ναρκωτικό αυτό από το γειτονικό Αφγανιστάν

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας (fsin.su), 40.000 κρατούμενοι πάσχουν από φυματίωση, 67.500 από ψυχικές νόσουςκαι 15.000 από σύφιλη.

Ο μεγάλος συνωστισμός και η κακοδιαχείριση των φυλακώνήλθαν στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου χρόνου με το θάνατο του φυλακισμένου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Οι σωφρονιστικές αρχές παραδέχθηκαν ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για το θάνατο του 37χρονου συμβούλου του Hermitage Capitan Management, ενός ταμείου επενδύσεων με βάση το Λονδίνο, άλλοτε σημαντικού ξένου επενδυτή στη Ρωσία.Οι δικηγόροι του Μαγκνίτσκι υποστήριζαν ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη και ότι δεν είχε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, όπως επανειλημμένα είχε ζητήσει.

Πολλοί βέβαια είναι και αυτοί που θεωρούν ότι για τα προβλήματα υγείας των κρατουμένων φταίει ο κατά τρία τέταρτα απαρχαιωμένος ιατρικός εξοπλισμός , αλλά και η έξαρση της φυματίωσης τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι κρατούμενοι δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου