Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ούτε σταγόνα βενζίνη στα περισσότερα πρατήρια


Στεγνώνουν ένα-ένα τα πρατήρια καυσίμων, καθώς συνεχίζεται, ήδη, για δεύτερη ημέρα, η πανελλαδική απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών.

Σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελάχιστα είναι τα πρατήρια βενζίνης που στις δεξαμενές τους διαθέτουν αποθέματα καυσίμων και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να στερέψουν και αυτά.

Σε αυτά τα πρατήρια που διαθέτουν ακόμη υγρά καύσιμα, οι ουρές των αυτοκινήτων είναι τεράστιες.

Το πρόβλημα για εκατομμύρια πολίτες από την έλλειψη καυσίμων είναι τεράστιο, καθώς είναι περίοδος αδειών και συνεχών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις εθνικές οδούς το πρόβλημα με την έλλειψη βενζίνης είναι έντονο.

Στην Αττική ήδη το 80% των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν διαθέτουν πλέον ούτε σταγόνα βενζίνης.

Στη Βόρεια και κεντρική Ελλάδα σε ορισμένους νομούς υπάρχει ακόμη απόθεμα καυσίμων όμως σε κάποιους άλλους όπως οι νομοί Θεσσαλονίκης Καρδίτσας και Τρικάλων τα πρατήρια στέρεψαν.

Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα στα νησιά του Αιγαίου καθώς ο τρόπος ανεφοδιασμού τους προς τον παρόν δεν έχει επηρεαστεί.

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η σύσκεψη που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Οι ελπίδες να καταλήξουν στη λύση της αναστολής της απεργίας είναι ελάχιστες, καθώς από όλες τις δηλώσεις των συνδικαλιστών – πανελλαδικά – προκύπτει πρόθεση να σκληρύνουν τη στάση τους, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ έχουν, ήδη, προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των διυλιστηρίων, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά καυσίμων από ιδιωτικά βυτιοφόρα εταιρειών εμπορίας καυσίμων.

Τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα αναμένεται να ενταθούν, καθώς το μεσημέρι αποφασίζουν για απεργία και οι πρατηριούχοι.

Οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, καταργείται η απόσταση των 200 μέτρων που πρέπει να έχει το ένα πρατήριο από το άλλο, διατηρείται όμως η απόσταση των 50 μέτρων από χώρους μαζικής συνάθροισης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προανήγγειλε επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα αύριο.

Στις 13.30 συνεδριάζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία προσανατολίζεται επίσης σε απεργιακή κινητοποίηση. Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι το υπουργείο αθέτησε το λόγο του, καθώς είχε δεσμευθεί το σχέδιο νόμου να τεθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου