Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Οι κίνδυνοι της εφηβικής εγκυμοσύνης


Οι έφηβες έγκυες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μικρό νεογνό, συγκριτικά με τις κοπέλες που αποκτούν παιδί μετά τα 20 έτη, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Pregnancy and Childbirth.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως τα κορίτσια 14 με 17 ετών είναι επίσης πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα αν κυοφορούν ήδη το δεύτερο παιδί τους, σύμφωνα με στοιχεία από δείγμα 50.000 γυναίκες στην Αγγλία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κορκ στην Ιρλανδία προσπαθούν να επισημάνουν την σημασία των ιατρικών ελέγχων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα γυναικών 14-29 ετών που είχαν αποκτήσει παιδί εντός διετίας και προέρχονταν από την βορειο-ανατολική Αγγλία. Από τις 3.600 κοπέλες ηλικίας 14-17 ετών που εξετάστηκαν πάνω από το ένα τρίτο αυτών προέρχονταν από κοινωνικά στερημένες περιοχές.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι έφηβες μητέρες ήταν πιθανότερο να έχουν ελλιπές βάρος. Όσες, μάλιστα, ήταν κάτω από 17 ετών είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο νεογνό κατά την πρώτη εγκυμοσύνη και 93% κατά την δεύτερη κύηση. Ακόμη άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ νεαρής ηλικίας της μητέρας και απόκτησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.

Ως συμπέρασμα οι ερευνητές καταλήγουν στην ανάγκη του κατάλληλου ιατρικού ελέγχου των εφήβων που κυοφορούν, όπως επίσης και στην λήψη περισσότερων μέτρων για την προαγωγή της αντισύλληψης, ειδικά σε κοπέλες με ιστορικό εφηβικής εγκυμοσύνης.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου